Om te bepalen of je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Je kunt al vanaf één dag overtijd testen, maar dan is het resultaat niet geheel betrouwbaar. Bij de test wordt namelijk het ‘zwangerschapshormoon’ gemeten (humaan chorion gonadotrofine of HCG) in de urine. En die kan nog onvoldoende aanwezig zijn, terwijl je al wel zwanger bent. Voorkom onnodige spanning en wacht nog een paar dagen…. hoe moeilijk ook…. en het resultaat is veel betrouwbaarder!

Gebruik zwangerschapstest

Een zwangerschapstest koop je bij de drogist of apotheek en is ook online te bestellen. Er is veel prijsverschil tussen de verschillende testen, maar de betrouwbaarheid is vergelijkbaar. De zwangerschapstest is gemakkelijk uit te voeren door een stripje in ochtendurine te houden. Ochtendurine is het meest geconcentreerd, dus het HCG kan dan het makkelijkst worden opgespoord. Je kunt je urine opvangen in een potje en vervolgens het stripje enkele seconden erin dopen, of het stripje tijdens het plassen enkele seconden onder de straal te houden boven het toilet.

Soms moet je enkele druppels met een pipet op het venstertje laten vallen. Na enkele minuten is het resultaat vaak al zichtbaar. Het aflezen van het resultaat verschilt per product. Bij sommige zwangerschapstests moeten er 2 streepjes zichtbaar zijn bij een positief resultaat. Andere tests werken met blauw of rode streepjes. Lees altijd goed de bijsluiter van je zwangerschapstest om het resultaat te begrijpen.

Fout negatieve uitslag

Een fout negatieve uitslag kan soms voorkomen. Een fout negatieve uitslag betekent dat je zwangerschapstest aangeeft dat je niet zwanger bent terwijl je dit wel bent. Oorzaak van een fout negatieve zwangerschapstest kan zijn dat je de zwangerschapstest te vroeg in je zwangerschap hebt gedaan waardoor het hormoon nog niet voldoende aanwezig was. Een andere -zeldzame – oorzaak is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waardoor er sprake is van lage hormoonspiegels.

Misschien heb je wel veel gedronken, waardoor je ochtendurine niet geconcentreerd genoeg was. Of je hebt de bijsluiter niet goed gelezen waardoor je de test niet goed hebt afgenomen. Verstandig is om de volgende dag of over een paar dagen nog een test te doen. Twijfel je nog steeds aan de negatieve uitslag, neem dan contact op met je huisarts. Die kan met een bloedtest onomstotelijk vaststellen of je zwanger bent.

Fout positieve uitslag

Ook kan het voorkomen dat je een fout positieve uitslag krijgt van je zwangerschapstest. Een fout positieve uitslag betekent dat de test aangeeft dat je zwanger bent, terwijl je dit eigenlijk niet bent. Oorzaken van een fout positieve zwangerschapstest kunnen zijn dat je zwangerschap na enkele dagen is afgebroken, maar je nog wel HCG hormoon in je lichaam hebt. Ook kun je gebruik hebben gemaakt van een oude of onjuist bewaarde test of de gebruiksaanwijzing niet hebben gevolgd. Er zijn verschillende zwangerschapstesten op de markt. Ze zijn te koop bij de drogist en via internet te bestellen. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter voor een zo optimaal en betrouwbaar mogelijk resultaat.

Kraamcadeaus met naam en geboorteaankondigingen