Kraamcadeaus met naam en geboorteaankondigingen

De kraamweek: wat een bijzondere tijd is dat. Bijzonder indrukwekkend en druk vooral. Kraamvisite hoort erbij en is ook heerlijk om te ontvangen; mits iedereen de dos en dont’s van de kraamvisite een beetje kent. Gelukkig is de kraamhulp de eerste periode vaak in de buurt en die houdt de boel wel redelijk strak. Maar denk niet dat je overdrijft wanneer je bijvoorbeeld koortslippen buiten de deur houdt of de visite na (maximaal!) een uur vriendelijk doch gedecideerd verzoekt om weer te vertrekken..!

De baby vasthouden

Ten eerste wordt het vasthouden van de baby altijd eerst aangeboden door de ouders. Lang niet altijd zit je kindje erop te wachten om in de armen van een buurman met wollen kriebeltrui gelegd te worden. Je hoeft het ook niet aan te bieden als je het gevoel hebt dat je kindje (of jij) zich daar niet lekker bij voelt! Ook mensen met een verkoudheid of andere vormen van ziekte, zwakte of misselijkheid leg je niet je pasgeborene in de armen (overigens horen die zelf hun kraamvisite uit te stellen tot ze weer gezond zijn).

Daarnaast is het niet zo vreemd om te vragen of ze eerst de handen willen wassen, vooral bij kinderen. Of zet een flesje desinfecterende gel klaar. Je kleintje heeft nog amper weerstand, dus better be safe than sorry! En het spreekt voor zich dat er geen koffie of thee wordt gedronken terwijl je pasgeborene in hun armen ligt. Ten slotte: totale no-go zijn mensen met een koortslip. Gelieve deze buiten de deur te houden tot de koortslip weg is, want dit virus kan dodelijk zijn voor baby’s!

De tijd

De eerste 24 uur na de bevalling zijn alleen voor jullie gezin en naaste familie. De overige kraamvisite vraagt van tevoren wanneer ze mogen komen, en komt daadwerkelijk op tijd. De eerste dagen met je baby zijn behoorlijk strak ingedeeld. Je zit er niet op te wachten dat de deurbel gaat net als de borstvoeding eindelijk eens soepel verloopt. Gaat de bel wel, loop dan niet te stressen dat je de visite moet ontvangen.

Werk eerst rustig je ritueel af en laat de visite pas naar boven komen als jij en je kleintje er klaar voor zijn. Het kan echt geen kwaad om ze een poosje in de woonkamer te laten wachten, dat begrijpen ze wel. Een uur lang visite is het maximum. Blijf dus geen drinken aanbieden (instrueer je partner!) want dan blijven ze geheid plakken. Bovendien is het de bedoeling dat kraamvisite koffie of thee, of iets fris te drinken krijgt, met daarbij een beschuitje. Op meer hapjes/drankjes wordt echt niet gerekend!

Social media

Daar kunnen we kort over zijn: liever helemaal niet. Dus geen foto’s van jouw drie dagen oude baby op de Facebook van je 16-jarige nichtje. In elk geval nooit zonder eerst te vragen. Nog erger: via social media het nieuws verspreiden dat jullie een zoon/dochter hebt gekregen terwijl je de kans nog niet hebt gehad je naaste familie in te lichten (echt gebeurd)!!!

Jullie gezondheid staat voorop

Zelf ben ik iemand (en mijn partner ook) die het heel moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen tegen mensen. Toch moet je het welzijn van jezelf en je baby nu voorop stellen! De bevalling en eerste dagen kosten enorm veel energie en leveren allerlei emoties op. Onthoud: je bent in deze periode niemand iets verplicht. Dus al willen die lieve oom en tante vanaf de andere kant van Nederland aan komen rijden om ‘s middags een beschuitje te eten, als jullie daar tegenop zien, dan mag je gerust vragen of het een andere keer kan.

Onaangekondigde visite hoef je niet binnen te laten, hoe moeilijk dat ook is. Een richtlijn om niet overspoeld te raken door visite: plan maximaal één afspraak in de ochtend en één in de middag. En houd ook eens een dagje helemaal vrij!