Vezels voor betere stoelgang

Hoe meer groen op je bord, hoe beter. Groene groente zoals spinazie, broccoli en spruitjes zijn de schrik van elk kind, maar deze groentes zijn wel enorm goed voor ons lichaam. Hier zeven groene “superfoods” en hun gezondheidseffecten op een rij:

Avocados. Deze vrucht bevat maar liefst 690 mg kalium (ter vergelijking: een banaan bevat 420 mg). Kalium is in het lichaam één van de elektrolyten (naast natriumionen, chlorideionen en bicarbonaationen). Het speelt een belangrijke rol, zoals bij pulsoverdracht in zenuwen, aanmaak van eiwitten en aanmaak van glycogeen. De gezonde vetten in de avocado werken ontstekingsremmend en zijn goed voor het cholesterol.

Appels. Ze zijn er niet alleen in de kleur groen, maar hebben wel allemaal dezelfde fijne eigenschappen: ze verlagen het risico op overgewicht, verlagen het cholesterol en verminderen de kans op een beroerte. Ook hebben appels het een verondersteld preventief effect tegen kanker.

Boerenkool. Op de één of andere manier is deze oerhollandse groente helemaal hip & happening, maar zijn gezonde eigenschappen had deze groene wintergroente altijd al. Zo zit boerenkool boordevol calcium, en is het rijk aan vitamine A en C, en bevat het ook nog eens veel vitamine K.

Spinazie. Popeye at het natuurlijk niet zonder reden. Net als boerenkool is spinazie rijk aan vitamine A en C, maar bevat het meer vezels. Door spinazie te koken of bakken komen er nog meer antioxidanten vrij.

Spruitjes. Misschien wel het minst geliefd onder kinderen, maar o zo gezond. Vitamine A en C en volop vezels zitten er in de groene minikooltjes.

Pistachenootjes. Geen groente of fruit, wel gezond. Boordevol proteïne plus een hoop vezels in dit fijne nootje.

Broccoli. Van alle groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten en die zouden een rol spelen in het voorkomen van kanker. Onderzoekers van de universiteit van Warwick toonden aan dat koken of diepvriezen de gunstige werking met driekwart kan verminderen, terwijl bij wokken, stomen of bereiding in de magnetron de werkzame stoffen worden behouden. Onderzoek toont ook een versterking van het immuunsysteem door het bestanddeel di-indolylmethaan in broccoli.

Gerelateerd bericht