Over een jaar of tien eten we allemaal insecten en vinden we dat heel gewoon én lekker. Althans, dat is de voorspelling van de meeste foodies. Tot nu toe zijn eetbare insecten bezig aan een voorzichtige opmars in Nederland. In de rest van de wereld smult men al van de kleine beestjes: ruim 80% van de wereldbevolking eet regelmatig insecten. Zo snackt men in Colombia tijdens een filmpje in de bios geen popcorn, maar geroosterde parasolmieren.

Duurzaam en gezond

Insecten zijn eigenlijk een ideale voedselbron. Er zijn ongeveer 1400 eetbare insecten op de wereld en zij vermenigvuldigen zich snel. Kweken van insecten is lang niet zo vervuilend als veehouderij. Bovendien kunnen ze zich snel vermenigvuldigen: wellicht een oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk. Nu al wordt ongeveer 70 procent van alle beschikbare landbouwoppervlak gebruikt voor veeteelt, maar de wereldwijde vraag naar vlees zal nog verder stijgen: tussen nu en 2050 met ongeveer 70 procent.

Daar hebben we onmogelijk genoeg landbouwgrond voor, dus een alternatieve voedselbron is noodzakelijk. Gezond zijn de beestjes ook. Insecten zijn rijk aan proteïnen, goede vetzuren zoals linolzuur, vitaminen (o.a. vitamine A, B2 en D) en mineralen waaronder ijzer.

Hoe smaken insecten?

Maar hoe smaakt het? Blijkbaar erg goed. Zo goed, dat insecten in veel landen als delicatessen geserveerd worden waarbij de creativiteit van de kok een belangrijke rol speelt. In Amerika staan bijvoorbeeld sprinkhanen als ‘landshrimps’ op de menukaart en die schijnen inderdaad te smaken als krokante garnaal. Japanners smullen van rijst met gekookte wespenlarven. Meelwormen doen meer denken aan popcorn of nootjes.

Behalve als hapje of amuse, waarbij je overduidelijk je tanden in een beestje zet, zijn insecten zijn ook ideaal te vermalen om onherkenbaar te verwerken in gerechten. Zo introduceerde supermarktketen Jumbo al ‘buggy balls’ van meelwormen en ‘buggy burgers’ van buffalowormen. Ook kun je via internet verschillende zoetigheden met insecten kopen. bijvoorbeeld krekelkoekjes in de smaken Orange Ginger en Chocolate Chip of insectenchoco: pure chocolade getopt met buffalowormen.

Koken met insecten

Heb je zin om zelf eens een insectengerecht te proberen? In Nederland kun je eetbare insecten al bij verschillende groothandels, delicatessenwinkels of via internet kopen. Meestal zijn dat sprinkhanen, meelwormen, buffalowormen en krekels. Op internet staan ook allerlei recepten met insecten om mee te beginnen. Zo klinken ‘Oosterse loempia met roergebakken sprinkhanen’, ‘Buffalo ravioli met Italiaanse spinazie’ of ‘Quiche met meelwormen of sprinkhaan’ toch best smakelijk?!

Gerelateerd bericht