Bollen zijn de ondergrondse organen die planten laten bloeien. Het belang ervan ligt in de opslag van de voedingsstoffen die nodig zijn om de bloemen zich optimaal te laten ontwikkelen. Door de verscheidenheid aan beschikbare vormen kan het echter moeilijk zijn om een ​​soort bol te kiezen.

Door de grote verscheidenheid aan bollen die er zijn, kun je spelen met de bloeihoogtes om ze midden in jouw tuin of aan de zijkanten te planten. Ook kun je met de vorm van de bloemen en hun kleuren een kleurrijkere ruimte creëren.

Als je een passie hebt voor bloemen, maar geen idee hebt hoe je een bol moet kiezen die bij jou en de tuin past, moet je meer te weten komen over enkele van de belangrijkste kenmerken van bollen, zoals plantperiode, grootte, vorm en presentatie. Om jou te helpen hebben we een artikel gemaakt om de beste bolsoorten te kopen met alle relevante informatie.

Planten van bollen

Het is mogelijk om allerlei soorten bolgewassen te vinden. Ze kunnen echter niet allemaal op elk moment van het jaar worden geplant. Normaal gesproken hebben de bloemen een bepaalde periode waarin ze meestal bloeien en afhankelijk hiervan is het het beste om ze een paar maanden van tevoren te planten.

Zo dienen narcissen tussen augustus en december geplant te worden, zodat ze aan het einde van de winter optimaal kunnen bloeien. Sommige bloemen, zoals lelies, geven er echter de voorkeur aan continu aan zonnestralen te worden blootgesteld, daarom moeten ze in de zomer worden geplant.

Zo is het mogelijk om zomerbollen te vinden die tussen juni en september worden geplant, voorjaarsbollen die tussen februari en maart worden gekweekt, herfstbollen die eind september worden geplaatst en winterbollen die tussen november en januari geplant dienen te worden. Aan de andere kant zijn er ook bollen die weliswaar op een bepaald moment bloeien, maar het hele jaar door in de grond kunnen blijven, zodat het niet nodig is om ze na de bloeiperiode te verwijderen.

Het is goed om op dit punt te vermelden dat sommige bollen geen weersveranderingen ondersteunen, dus ze moeten wel op een specifieke plaats worden bewaard voor conservering.

Grootte van de bol

Een manier om de grootte van een bloem te weten te komen, is door de grootte van de bol te controleren. Dit is de diameter van de bol en wordt meestal uitgedrukt in centimeters. Daarom is het mogelijk om bollen van ongeveer 4 tot 12 cm te vinden. Het is belangrijk om te vermelden dat het formaat je niet alleen een idee geeft van de grootte van de bloem, maar ook de diepte bepaalt waarop het raadzaam is om de bollen te planten en de afstand die ze tussen de bollen moeten hebben.

Bij het vergelijken van bollen valt op dat ze niet allemaal even grote bloemen bieden. In die zin is het mogelijk om bloemen te vinden die tot 90 cm hoog worden, maar er zijn ook enkele bollen die de ontwikkeling van kleine bloemen mogelijk maken. In het laatste geval is het nodig om er meerdere op één plek te planten, zodat ze niet onopgemerkt blijven in de ruimte. Op dezelfde manier worden meestal kleine bloemen gebruikt om grotere bloemen te begeleiden.

Om deze reden is het goed om wat onderzoek te doen om de juiste bollen aan te schaffen voor een uitgebalanceerde tuin volgens de grootte van de bloemen.

Vorm

De vorm van de bloem die de bol biedt, kan bepalen hoeveel een van deze producten kost. In die zin zijn er bloemen, die zeer duur zijn vanwege hun verfijnde vorm, heldere bloemblaadjes en levendige kleuren. Daarnaast hebben bloemen die geschikt zijn voor buitenplaatsing over het algemeen ook hogere kosten vanwege hun grote veelzijdigheid.

Als je echter op zoek bent naar een goede en goedkope bol, dan moet je een soort kopen met eenvoudigere bloemen, die meestal niet te groot zijn en de klassieke bloemvorm hebben die jouw kinderen tekenen. In dit geval zijn ze voornamelijk samengesteld uit 5 of 6 bloemblaadjes en een gele stamper in het middengebied.

Als je op zoek bent naar een bloem met een meer opvallende vorm, dan moet je weten dat er bloemen zijn met grote bloemblaadjes die gemakkelijk het middelpunt van jouw tuin kunnen worden. Ook is het mogelijk om bollen te vinden die samen kleine bloemen produceren, om een ​​plant te vormen met veel microfoonvormige bloemblaadjes, zoals hyacinten, die interessant kunnen zijn bij het decoreren.

Presentatie

Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle producten hetzelfde aantal bollen hebben, dit is afhankelijk van het pakket wat je kiest. In die zin kun je pakketten vinden met maximaal 500 bollen. Er zijn echter meer exclusieve, maar soms ook juist goedkopere verpakkingen met een enkele bol.

Je moet in ieder geval weten dat je met een groter aantal bollen grotere ruimtes kunt decoreren, maar dat dit ook hogere kosten met zich meebrengt. Bovendien vereist een groter aantal geplante bollen in het algemeen zwaarder tuinwerk.

Veel Gestelde Vragen

Hoe moet je tulpenbollen planten?

Om tulpenbollen te planten, moet je een vrij diep gat graven dat ongeveer 3 keer de hoogte van de bol is. Als het bijvoorbeeld een bol van kaliber 10 cm is, moet het gat 30 cm diep zijn. Op deze manier is het mogelijk om de bol tijdens het koude seizoen te behouden en te voorkomen dat er door sommige dieren op wordt gejaagd. Daarnaast moet je elke bol in een apart gaatje plaatsen, waarbij je er rekening mee moet houden dat de punt omhoog moet, aangezien de wortels loskomen van het platte gedeelte. Ten slotte moet je elk gat sluiten en 2 tot 3 keer per week water geven.

Hoe moet je tulpenbollen bewaren?

Als de aanplant eenmaal klaar is, is het noodzakelijk om na te denken over het behoud van de bollen. In het geval van tulpen zijn dit vrij resistente planten, die niet hoeven te worden opgegraven om ze te bewaren, omdat ze het hele jaar op dezelfde plek kunnen blijven. Als je echter besluit de bollen te verwijderen, is de meest geschikte manier om deze te bewaren op een koele plaats met weinig licht, omdat het de bedoeling is om fysiologische veranderingen te voorkomen.

Wanneer moet je bollen planten?

Voor winter- en voorjaarsbollen kan de plantperiode van oktober tot eind december zijn. In dit geval bedoelen we onder andere tulpen, narcissen, hyacinten. Daarentegen zijn de bollen die in de zomer bloeien gevoeliger voor kou en kunnen daarom pas geplant worden van maart tot eind mei.

Wat moet je doen met de bollen na de bloei?

Als je de bollen na de bloei van hun plantplaats wilt halen, hetzij vanwege verrotting van de grond, hetzij omdat het bloeiseizoen bijna voorbij is en je deze wilt behouden, dan dien je de bol voorzichtig te verwijderen en op te slaan in een droge en geventileerde ruimte.

Wanneer worden de gladiolenbollen verzameld?

Gladiolenbollen zijn niet zo goed bestand tegen veranderingen van het weer, dus ze kunnen alleen in de grond blijven in de winter als de grond waar ze geplant zijn goed gedraineerd is. Als dit niet het geval is, moeten ze in de herfst worden ontworteld om contact met vriesweer te voorkomen.

Je moet ook weten dat gladiolenbollen in de grond moeten blijven terwijl het blad groen is, omdat dit betekent dat ze hun voedingsstoffen aanvullen. In die zin kun je ze uittrekken zodra hun gebladerte geel wordt of pas begin november.

Wanneer moet je amaryllisbollen verwijderen?

Wanneer de laatste amaryllisbolbloemen verwelken dan knip je de bloemstengel 3 cm boven de bol af en verwijder je de bol voorzichtig. Daarna moet je hem op een geventileerde plaats bewaren, zodat hij zijn voedingsreserves kan aanvullen om volgend jaar weer te bloeien. Zo kan de amaryllisbol aan het einde van de rustperiode tussen december en april zijn vegetatiecyclus hervatten. In dit geval moet je de pot uit zijn schuilplaats halen en de aarde tussen de 1 en 2 cm van de bovenkant verwijderen. Nu moet je de verwijderde aarde vervangen door nieuwe aarde en de bol opnieuw planten, bij voorkeur eind september of begin oktober.

Wanneer moet je leliebollen verwijderen?

De bollen van lelies mogen tijdens hun groei niet worden gestoord. Integendeel, ze blijven het liefst meerdere jaren achter elkaar op één plek. Het is daarom aan te raden om alleen de hoogste bloemen aan te houden om te voorkomen dat de stelen breken of inzakken. Op dezelfde manier kun je uitgebloeide bloemen wegknippen om nieuwe te laten groeien. Als je de lelies echter moet verplaatsen, dan kun je dit tegen het einde van het groeiseizoen doen en minder water geven totdat de plant helemaal droog is.

Gerelateerd bericht