Een scheiding moet worden ingediend door een advocaat. Een echtscheidingsadvocaat zal bovendien nodig zijn om tot bepaalde afspraken te komen. Indien jullie dat nog in (redelijk) overleg kunnen doen, kunnen jullie samen één advocaat in de arm nemen. Is het noodzakelijk dat je eigen belangen worden verdedigd, neem dan een eigen advocaat. De rechter zal dan de eindbeslissing nemen.
Wat doet een echtscheidingsadvocaat?
Er zijn veel zaken die bij een echtscheiding geregeld moeten worden: kinder-/partneralimentatie, het ouderschapsplan, de verdeling van de inboedel, verkoop of overname van het huis, de pensioenverdeling en andere fiscale zaken en de afwikkeling van verzekeringen bijvoorbeeld. Een echtscheidingsadvocaat is gespecialiseerd in echtscheidingswetgeving en familierecht, in scheiden en de echtscheidingsprocedure.
Echtscheidingsprocedure
Met je advocaat bespreek je wat jouw wensen zijn voor de situatie na de echtscheiding. Je echtscheidingsadvocaat zal je adviseren over de haalbaarheid ervan en met de advocaat van je aanstaande ex in gesprek gaan om de mogelijkheden te bespreken en eventueel tot goede afspraken te komen. Lukt dat niet, dan zal je advocaat een eenzijdig verzoek indienen. De advocaat van je aanstaande ex-partner krijgt dan een kopie van het verzoekschrift binnen 14 dagen na indiening bij de rechtbank. Als die bezwaar maakt tegen de scheiding, kan hij ‘verweer voeren’. Zijn/haar advocaat moet binnen 6 weken na ontvangst van het verzoekschrift het verweer indienen bij de rechtbank.
In het verzoekschrift kan je advocaat vragen een nevenvoorziening, een afspraak over bijvoorbeeld de omgang met de kinderen. Als beide partijen het hiermee eens zijn, neemt de rechter de beslissing tegelijk met de beslissing over de scheiding. Anders zal de rechter het verzoek op een aparte zitting moeten behandelen. Ook als jullie kinderen hebben tussen de 12 en 18 jaar en zij hun mening willen geven over de zorgregeling, komt er een zitting.
Als er geen zitting nodig is, zal de rechter zijn beslissing op basis van het verzoekschrift nemen. Jullie ontvangen dan allebei via jullie advocaat de beschikking van de rechter. Als één van beide partijen het hiermee niet eens is, kun je in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.
De duur van een echtscheidingsprocedure kan oplopen tot een jaar. Dit gebeurt vooral in gevallen waarin beide partijen het maar niet eens worden. De rechter kan dan een voorlopige voorziening treffen, bijvoorbeeld over wie er in het huis mag blijven wonen en waar de kinderen gaan wonen.
Echtscheidingsadvocaat kiezen
Kies een advocaat met een specialisatie in echtscheidingswetgeving en internationaal familierecht en met voldoende ervaring in echtscheidingsprocedures. Een gespecialiseerde advocaat is vaak aangesloten bij de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Dit lidmaatschap waarborgt de kennis en ervaring van de advocaat.
Budget speelt ook een rol. Per kantoor zullen de tarieven verschillen. Bij de meeste advocatenkantoren kun je een vast uurtarief afspreken. Vermeld tijdens een eerste gesprek of je een rechtsbijstandverzekering hebt – dit kan de kosten van een advocaat vergoeden.
Kies je voor een klein of groot kantoor? Een groot kantoor kan efficiënter, maar onpersoonlijker zijn. Een eenpitter biedt veel persoonlijke aandacht, maar kan minder tijd en omringende kennis hebben. Een kantoor met zo’n tien advocaten is een middenweg. Kies bij voorkeur een kantoor op korte locatie: dat scheelt tijd en kosten bij de face-tot-face besprekingen.
Ten slotte weegt persoonlijke voorkeur mee in de keuze van een echtscheidingsadvocaat. Vrouwen voelen zich misschien meer op hun gemak bij een vrouwelijke advocaat en bij mannen geldt het omgekeerde uiteraard ook. Leeftijd kan een rol spelen en een klik tussen jou en je persoonlijke raadsman is ook erg prettig.