Waarom bloemen en planten in de slaapkamer?

Bloemen zijn een decoratie van het interieur, ze kunnen de inrichting aanvullen en benadrukken. Fans van potplanten plaatsen ze op ladekasten, planken, vensterbanken en tafels. We zetten ook graag bloemen in de slaapkamer. Welke planten werken het best op een rustplek en welke moet je vermijden? Je leest erover in onderstaand artikel.

Bij het kiezen van planten voor de slaapkamer moet je op verschillende zaken letten. Allereerst is het beter om kleinere bloemen te kiezen of jezelf te beperken tot slechts 1-2 exemplaren. Ongeacht of er een bed of een bank in de slaapkamer staat, er mogen geen planten in de buurt van het bed worden geplaatst. Het is beter om ze op de vensterbank, boekenkast of in de hoek van de kamer te plaatsen. Hier zijn enkele bewezen planten voor de slaapkamer.

Dypsis lutescens

De Dypsis lutescens is een palm die in elk huis goed zal staan. Als je mooie planten in de slaapkamer wilt kun je beter kiezen voor elegante en opzichtige planten. Dit is de Dypsis lutescens palm. Je kunt deze in bijna elke tuinwinkel kopen, het is een erg populair plant. De palm is gemakkelijk in onderhoud en heeft gemiddeld 2 keer per week water nodig. Volwassen exemplaren kunnen een hoogte bereiken van 2 meter, dus je plaatst ze het beste in grote kamers. Het zijn echter goede planten voor de slaapkamer omdat ze de lucht zuiveren van koolstofdioxide dat zich ’s nachts in de kamer kan verzamelen, vooral als de ramen goed gesloten zijn. Bovendien hydrateert de handpalm de lucht, wat een positieve invloed heeft op de luchtwegen.

Sternbergs Herbalist

Bloemen voor een kleine slaapkamer moeten zorgvuldig worden gekozen. Planten kunnen niet veel ruimte innemen, dus het is beter om planten die niet alleen mooi, maar ook praktisch zijn in het interieur te plaatsen. Het kruidachtige gras van Sterberg lijkt op gewoon gras, omdat het alleen bestaat uit langwerpige bladeren die op sprietjes lijken. De witte kleur gecombineerd met sappig groen maakt de plant echter elegant en zal zeker een decoratie van de kamer worden. Kruiden kunnen andere slaapkamerbloemen vervangen voor een goede nachtrust, omdat ze schadelijke stoffen uit de lucht opnemen. Ze werken als een filter dat chemische verbindingen, zware metalen of zelfs elektromagnetische straling elimineert. Het kruid is gemakkelijk te kweken en kan in de pure groene variant op een schaduwrijke plek worden geplaatst.

Aloë vera

Iedereen associeert aloë vera met vochtinbrengende cosmetica. Als je jezelf afvraagt ​​welke planten je moet kiezen voor de slaapkamer, kun je hiervoor kiezen. Aloë is een plant die er mooi uitziet en nog veel meer voordelen heeft. Het wordt niet alleen in cosmetica gebruikt, maar ook in ruimtes waar de lucht vervuild is en gevuld met kooldioxide. Aloë reinigt de lucht en absorbeert schadelijke deeltjes en stoffen. Het is een natuurlijk filter dat goed werkt. Aloë vera in de slaapkamer helpt ook bij een betere nachtrust, omdat het een van de weinige planten is die zelfs ’s nachts kleine hoeveelheden zuurstof produceert.

Gewone klimop

Potplanten voor de slaapkamer moeten twee functies hebben: een interieurdecoratie zijn en een praktisch filter of luchtbevochtiger. Klimop voldoet aan alle eisen. Hij klimt effectief, dus je kunt hem op een plank zetten voor een nog mooier effect. Het is gemakkelijk te onderhouden, je moet alleen leren om deze goed water te geven. Gewone klimop heeft ook andere voordelen waardoor het een goede keuze is voor de slaapkamer.

Benjamin ficus

Als je je afvraagt ​​welke bloemen je moet kiezen voor de slaapkamer, kun je kiezen voor een groene plant. Geurige bloembladen en knoppen zijn misschien niet de juiste keuze voor jouw slaapplaats. De intense geur zal eerder storen en irriteren. Daarom is het de moeite waard om bij het inrichten van slaapkamers voor een Benjamin ficus te kiezen. Het is een groene plant die 2 tot soms zelfs 5 meter hoog wordt. Het belangrijkste voordeel is het vermogen om de lucht in de omgeving te zuiveren.

Sanseveria

Bij het zoeken naar de gezondste bloemen voor de slaapkamer kom je zeker vaker de omschrijving van sanseveria tegen. Niet zonder reden, want het is een ideale plant voor plekken waar je tot rust komt. Ze groeien rechtop, zijn slank en hebben een kenmerkende lichtgele rand. Sansevieria werkt goed in de slaapkamer omdat het de lucht reinigt van overtollig koolstofdioxide en bovendien ook ’s nachts kleine hoeveelheden zuurstof produceert. Het helpt bij hoofdpijn veroorzaakt door slechte druk. De lucht in de kamer waar sanseveria wordt gevonden, is schoon en gezond.

Cactus

Het lijkt misschien dat cactussen in de slaapkamer niet de beste oplossing zijn. Ze zien er rauw uit, geven het interieur geen gezellige sfeer en wekken niet de indruk dat ze de lucht zouden moeten zuiveren. Dit is echter een verkeerde indruk. Cactussen stellen geen hoge eisen, je hoeft ze niet te kweken, zet de potten gewoon op een zonnige plek, bij voorkeur op de vensterbank. Ze zijn dus geschikt voor kleine kamers. Ze produceren ’s nachts kleine hoeveelheden zuurstof. Als ze bloeien kunnen deze cactussen een echte versiering van de kamer worden.

Nephrolepis

Een varen in de slaapkamer is een klassieke oplossing die werkt, ongeacht het ontwerp en de grootte van de kamer. Nephrolepis is een plant die zeker met iedereen wordt geassocieerd. Hij heeft lange, hangende bladeren en is daarmee een opvallende toevoeging aan de kamer. De plant doet het echter het beste in de slaapkamer. Het heeft reinigende eigenschappen, absorbeert voornamelijk formaldehyde in verven en lijmen. Het is ook een groen, natuurlijk filter waarvan wordt gezegd dat het ook de straling van schermen en monitoren vermindert. Maar bovenal bevochtigen varens de lucht en produceren ze grote hoeveelheden zuurstof. Dus als je je afvraagt ​​wat de beste bloemen voor de slaapkamer zijn is het de moeite waard om voor de groene Nephrolepis te kiezen.

Gardenia

Geurende planten hebben niet altijd een irriterende geur. Soms heeft hun geur een kalmerend effect. Gardenia is een voorbeeld. Bloemen in de slaapkamer moeten niet alleen de lucht zuiveren, maar ook kalmeren. Gardenia heeft een aangename geur die je helpt te kalmeren en in slaap te vallen. Bovendien is het een esthetische decoratie van de kamer.

Orchidee

Orchideeën zijn razend populair en bijna iedereen heeft er wel een in huis. Ze verbazen ons met hun mooie, grote bloemen in een bijzondere vorm. Orchideeën zullen zich echter niet alleen als decoratie bewijzen. Ze kunnen veilig in de slaapkamer worden gebruikt. Allereerst reinigen ze de lucht van schadelijke stoffen die erin zitten. Als je wilt genieten van een mooie orchidee in de slaapkamer dan moet je er aan denken om hem een ​​zonnige plaats te geven, regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede luchtvochtigheid in de omgeving.

Lavendel

Bloemen die goed zijn voor de slaapkamer zijn niet alleen bijzondere planten, maar ook soorten die we kennen uit de tuin. Lavendel zal goed werken in kamers die bedoeld zijn om te slapen, omdat het een kalmerende, kalmerende geur afgeeft. Lavendelolie wordt vaak gebruikt als slaapmiddel. In plaats van kant-en-klare bereidingen te kopen, kun je beter een levende plant in de slaapkamer zetten. Lavendel zal ook een stijlvolle toevoeging zijn aan elk interieur.

Araucaria

De Araucaria doet het goed in grote interieurs. Het behoort tot naaldplanten, daarom is het een interessante decoratie van elke kamer. Araucaria kan ook in de slaapkamer worden geplaatst, omdat het schadelijke chemicaliën in de lucht effectief absorbeert. Het is gemakkelijk te kweken, je moet er alleen aan denken om het van de juiste temperatuur te voorzien, want deze plant houdt niet van warme kamers.

Dracaena

Voor de slaapkamer kun je ook kiezen voor dracaena, een plant met langwerpige scheuten die groeit op een relatief dikke stam. Het grootste voordeel is het vermogen om de lucht van schadelijke stoffen te reinigen. Om deze reden kun je deze vooral in slaapkamers zetten. Hij doet het goed op plaatsen met matig zonlicht, dus je kunt hem zonder angst op een korte afstand van het raam plaatsen.

Welke bloemen en planten mogen niet in de slaapkamer staan?

Veel mensen denken dat de slaapkamer een plek is waar geen planten horen te staan. Dit komt door het feit dat bloemen ’s nachts zuurstof verbruiken, wat ze nodig hebben tijdens het fotosyntheseproces. Maar om dit een mens te laten voelen, zou de slaapkamer bijna een jungle moeten zijn. Een paar plantjes kunnen zeker geen kwaad. Het is echter nodig om te weten dat er schadelijke bloemen in de slaapkamer zijn die beter vermeden kunnen worden.

Dit zijn voornamelijk planten met een sterke, intense geur. Rozen, lelies, hortensia’s, orleanders of hyacinten kun je beter niet in de slaapkamer zetten. Ze worden zeker niet aanbevolen voor mensen met een overgevoeligheid of een allergie.