Achter zijn fysionomie die stiekem doet denken aan een cactus, is Aloë Vera een plant die momenteel in harmonie is met de tijd en bekend staat om zijn schoonheid en gezondheidsdeugden. Zalven, crèmes, verse bladeren en bereidingen op basis van Aloë vera, de producten van deze plant gaan tegenwoordig als zoete broodjes over de toonbank.

De oorsprong van aloë vera

Aanvankelijk kwam de naam van deze plant met duizend-en-een deugden van het oude Griekse Aloë, maar dan worden we geconfronteerd met een hervorming die het woord in het Latijn heeft veranderd: Aloë. Het wordt dan gecombineerd met het Latijnse woord “verus” dat verwijst naar “waar”. Lang geleden ontdekt door illustere personages, is het niet verwonderlijk om de plant te ontdekken in de teksten van Plinius de Oudere en de botanicus Dioscorides, die dateert uit de oudheid.

Deze laatste toonden dus aan dat de sappen al sinds mensenheugenis aanwezig waren in de farmacologie. Nog verrassender is dat aloë vera ook voorkomt in de oudste medische teksten van Egypte, de Ebers-papyrus. Het lijkt er dus op dat deze plant al 1500 jaar voor de huidige tijd bekendheid heeft verworven. Bovendien zegt de legende dat Cleopatra Aloë vera op haar gezicht aanbracht om mooi te blijven.

Ook door de Maya’s werd deze plant gezien als een “fontein van de jeugd”, terwijl India een beetje achterliep en aloë vera pas in de 12e eeuw in de annalen van de Ayurvedische geneeskunde komt. In die tijd werd het voornamelijk gebruikt om ziekten van de milt en lever te kalmeren, om huidziekten en aanhoudende hoest te behandelen.

Pas in de 18e eeuw beschreef de botanicus Carl Von de kenmerken van aloë vera nauwkeuriger en categoriseerde het in de Hexandria Monogyna-familie. Als een van de vetplanten heeft deze plant lichtgroen blad waaruit de aloë vera-gel voor haar en gezicht wordt gewonnen. Deze laatste bestaan ​​uit een min of meer stekelige rand met zeer ondiepe wortels. De aloë vera plant komt het meest voor in warme gebieden, vooral in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden, Noord-Afrika en Kaapverdië.

Wat zijn de voedingsvoordelen?

Zoals we eerder hebben aangegeven, wortelt deze plant in de meest droge omgevingen. In die zin slaan de bladeren water op en daarom bestaat het gewicht voor 98% uit water en wordt het aangevuld met suiker of polysachariden. De 75 werkzame stoffen in de bladeren zijn: plantensterolen, vitamines (B1, B2, B3, B6, C…), fenolverbindingen, aloïne, mineralen (natrium, magnesium, calcium, zink, fosfor…), saponine en vluchtige olie.

Aloë vera en de voordelen ervan

De attributen van deze plant zijn talrijk, dus het is mogelijk om het extern of intern te gebruiken, afhankelijk van de beoogde gebieden.

Intern
Op het gebied van fytotherapie wordt vaak gebruik gemaakt van 2 elementen van de plant, namelijk de gele latex (verkregen ter hoogte van de eerste laag van het aloë verablad) en de gel die over het algemeen als sap op de markt wordt gebracht. de vorm van capsules.

Waar de latex voornamelijk wordt gebruikt vanwege zijn laxerende karakter, wordt de gel gewaardeerd om zijn hypocholesterolemische en hypoglycemische eigenschappen, omdat deze in staat is de suiker in het bloed te verminderen. Om al deze redenen is het een ideale behandeling in het geval dat men wordt blootgesteld aan cardiovasculaire aandoeningen.

Daarnaast kun je door de aanwezigheid van fenolen en vitamines ook profiteren van een goede dosis antioxidant, ideaal om vroegtijdige veroudering tegen te gaan. Sterker nog, deze bijna perfecte plant is een effectieve oplossing die werkt als een antisepticum om keelpijn en laryngitis te bestrijden.

Extern
Als zeer verzachtend beschouwd, voor uitwendig gebruik, is aloë vera-gel (die wordt verkregen dankzij de bladeren) zeer aanwezig in de wereld van de dermatologie, omdat het de huid goed kan hydrateren en de regeneratie van epidermale cellen bevordert. Het wordt aanbevolen om jeuk, psoriasis, dermatosen, kloven, zonnebrand en oppervlakkige brandwonden te behandelen. Studies tonen zelfs aan dat het geschikt is voor de behandeling van genitale herpes.

Op het gebied van cosmetologie dankt de plant zijn populariteit aan zijn anti-aging en hydraterende eigenschappen. Gezien de rijke samenstelling aan antioxidanten, mineralen en vitamines weerhoudt dit je er niet van om een ​​vitamine C supplement te gebruiken, maar voorkomt het snelle huidveroudering. Maar ook het haar wordt niet overgeslagen, want het versterkt het haar, reinigt de hoofdhuid en zorgt voor een gemakkelijke ontwarring. Ten slotte kan spierpijn ook worden behandeld via de pijnstillende werking.