Dryly Plaswekker

De meeste kinderen worden zindelijk in de leeftijd van twee tot drie jaar. ‘s Nachts droog blijven kan nog wel iets langer duren. Zindelijk worden begint ermee dat je kind bewust gaat plassen en poepen. Zet hem soms op een potje totdat er iets gebeurt. Daarna kan hij leren aanvoelen wanneer hij moet. Uiteindelijk kan hij zelf aangeven dat hij naar de wc moet. Op dat moment is hij zindelijk (ook al doet hij het nog wel eens in zijn broek).

Tips zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining kan enkele weken, maar ook maanden duren. Soms denk je dat hij erdoor is, totdat je te maken krijgt met een ‘terugval’. Raak niet in paniek, het gaat echt wel lukken voor hij achttien wordt. Bovendien werkt dwang en stress alleen maar averechts. Misschien kunnen onderstaande tips ook een handje helpen!

Belangrijkste tip: begin niet te vroeg! Pas als je kind er klaar voor is, zal de zindelijkheidstraining zin hebben. Vaak geeft je kind zelf een interesse aan in de wc of het potje of wil het meteen verschoond worden na een poepluier. Dat is het moment om rustig aan met zindelijkheidstraining te beginnen.

Zet je kindje op gezette tijden op de pot en probeer te wachten tot er iets uitkomt. Prijs je kind voor elk druppeltje.
Vind je peuter de wc of het potje eng? Laat hem dan eerst gewoon in de luier poepen en laat hem in plaats van het potje of wc een ander, rustig plekje opzoeken. Wanneer je peuter zelf bepaalt wanneer en waar hij poept, is hij eigenlijk al zindelijk. De wc komt later wel.

Ben je bang voor natte dekens? Geef dan juist genoeg te drinken voor het slapen gaan. Alleen met een volle blaas kan je kindje ‘s nachts voelen dat hij moet plassen.
Beloningssystemen werken vaak goed. Zet een spaarvarkentje op de wc en doe er voor elk plasje bijvoorbeeld 10 cent in en voor elke poep 50 cent. Of doe hetzelfde met kleine snoepjes. Beloon je kind elke droge ochtend of na elke succesvolle toiletgang met een sticker. Bij zoveel stickers mag hij iets moois uitkiezen. Begin niet te vroeg met het beloningssysteem om je peuter niet steeds te hoeven teleurstellen.

Word niet boos wanneer het misgaat. Doe voor de zekerheid een luier om als je met je kind ergens heen gaat.
Laat je kindje veel in de blote bips rondlopen, bijvoorbeeld voor en na badtijd, of tijdens de zomer in de tuin. Vaak voelen ze dan beter aan wanneer ze moeten en het scheelt een hoop was.

Mooie tip voor papa’s met zoons: maak er een stoer mannenweekend van. Bedek de bank en stoelen met plastic en trek allebei echt mannenondergoed aan. Kijk elke paar uur wie er al naar de wc kan en heeft ‘gewonnen’.

Een ander ‘zindelijkheidsweekend’ kan natuurlijk ook. Kies een geschikte datum, bedek meubilair met plastic, zet emmers sop klaar, houd de wasmachine paraat en laat het op zijn beloop. Misschien ben je de eerste uren steeds aan het verschonen, maar blijf rustig en leg uit dat je kindje op het potje kan gaan. Wedden dat hij aan het eind van het weekend (vrijwel) zindelijk is?

Als je kindje bang is om te poepen, kan hier ook een voor kinderen logische angst aan ten grondslag liggen. Leg goed uit hoe ontlasting werkt. Misschien denkt hij wel dat poep een stukje van hemzelf is en is hij bang het weg te spoelen.

Misschien wil je kindje niet in de wc of badkamer op de pot. Zet dan het potje in de woonkamer. Je kunt die vervolgens geleidelijk naar de wc of badkamer verplaatsen.