Jong of oud, constipatie maakt het leven over het algemeen moeilijk voor ons: We hebben een permanent gevoel van ongemak, om nog maar te zwijgen van de pijn die we voelen. Om een einde te maken aan deze situatie die meerdere dagen kan duren, is het altijd goed om een laxeermiddel in jouw medicijnkastje te hebben. En veel beter, waarom niet kiezen voor natuurlijke oplossingen? Ja, moeder natuur verwent ons op dit niveau, want talloze planten zijn begiftigd met laxerende kracht.
Preventieve maatregelen
Voordat je jouw zinnen zet op een laxeermiddel, is er een basisregel om te overwegen, vooral als je kiest voor een plant om de constipatie te bestrijden. Aangezien deze laatste over het algemeen voorzien is van actieve ingrediënten, is het inderdaad raadzaam om te weten hoe je de gebruikte hoeveelheid moet doseren om te voorkomen dat dingen zich tegen je keren. Naast het feit dat een verkeerde dosering schadelijk kan zijn voor het lichaam, kan ook het optreden van allergieën niet worden uitgesloten.
Om deze redenen raden wij jou aan het advies in te winnen van een professional in het veld voordat je de sprong waagt. Een fytotherapeut kan je zeer goed adviseren als je een behandeling wilt ondergaan op basis van natuurlijke laxerende voedingsmiddelen of kruidenthee.
Duindoorn, een favoriet bij occasionele constipatie
Verstopt zijn is niet de meest plezierige ervaring, zozeer zelfs dat we onszelf beloven om na deze vervelende ervaring de ultieme remedie tegen constipatie te vinden. Het goede nieuws is dat je niet altijd medicijnen hoeft te gebruiken voor constipatie. Kies in plaats daarvan voor duindoorn, een natuurlijk laxeermiddel dat overal in de vochtige bosgebieden van Europa te vinden is.
Je moet echter weten dat we het hier niet echt hebben over de plant, maar eerder over de gedroogde bast ervan. Deze laatste is namelijk in staat om prikkels te veroorzaken ter hoogte van de spierweefsels van de darm om een gemakkelijke aankomst van de ontlasting in de dikke darm mogelijk te maken. Bovendien is het ook een krachtig laxeermiddel, dit vanwege het feit dat het een vocht inbrengende rol speelt, waardoor ontlasting die in de dikke darm is opgedroogd, meer doorweekt kan worden voor gemakkelijke uitzetting.
Bereiding en dosering
Dit is wat je moet weten als jij jezelf afvraagt wat je moet doen als je last hebt van constipatie. Zorg er eerst voor dat je ongeveer 5 gram duindoorn hebt. Vervolgens doe je de bast in een pan voordat je 200 ml water toevoegt. Zet alles op het vuur tot het kookt. Zodra het water kookt laat je het nog tien minuten sudderen en haal je de infusie van het vuur om het nog eens 2 uur te laten rusten.
Als je dit eenmaal gedaan hebt is het raadzaam om een kopje te drinken voordat je gaat eten.Dit natuurlijke laxeermiddel is op geen enkele manier geschikt voor een kind . Verder is het niet raadzaam om de behandeling langer dan 10 dagen voort te zetten.
Senna gebruiken tegen constipatie
Senna, ook wel cassia angustifolia genoemd, is een plant die zijn oorsprong vindt in India. Het staat vooral bekend om het zeer laxerende karakter van de bladeren waaruit het bestaat. Deze laatste nemen inderdaad deel aan de versnelling van de darmtransit en hebben de verdienste dat ze de peristaltische bewegingen iets dynamischer maken. Bovendien wordt dankzij deze plant de ontlasting goed gehydrateerd, waardoor je kunt profiteren van een betere ontlasting. Om al deze redenen is het de ideale bondgenoot als je af en toe last hebt van constipatie.
Bereiding en dosering
In de meeste gevallen wordt senna zo bereid dat er een kruidenthee wordt verkregen. Om je eigen te maken heb je 2 g sennafruit nodig (wat gelijk is aan 2 theelepels) en water in een hoeveelheid van 200 ml. Breng vervolgens het water aan de kook en voeg de 2 g fruit toe. Laat alles nog 10 minuten koken en zet dan het vuur uit. Als je wilt kun je het brouwsel filteren.
Voor meer efficiëntie kun je de kruidenthee het beste ’s avonds drinken, aangezien de eerste effecten van de kruidenthee 10 uur nadat deze is opgenomen voelbaar zijn.
Net als duindoorn is deze behandeling niet zoals aanbevolen voor een kind. Ook mag de behandeling niet langer dan 10 dagen duren.
Chronische constipatie en lijnzaad
Het is niet langer een geheim, Linum usitatissimum of vlas, biedt een groot aantal voordelen voor degenen die het consumeren, waaronder het verlagen van het cholesterolgehalte of zelfs het verlichten van symptomen die gepaard gaan met de menopauze. Bovendien bevatten de zaden die uit vlas komen ook verschillende ander voordelen op gezondheidsgebied, omdat ze de darmtransit kunnen stimuleren en vocht toevoegen, zodat de ontlasting gemakkelijk kan worden geëvacueerd.
Bovendien zijn deze laatste rijk aan omega 3, wat ideaal is om de lichaamscellen in een goede conditie te houden. Er is ook een product afgeleid van de plant: lijnzaadolie. Dit laatste wordt aanbevolen om de huid te verzorgen.
Bereiding en dosering
Om een snel laxeermiddel te maken is de eerste stap het tot poeder malen van de zaden. Als dat eenmaal is gebeurd dan hoef je alleen nog maar een theelepel gemalen koffie met water te mengen en je hebt je toverdrank tegen constipatie.
Het kan dan tot 3 keer per dag worden ingenomen als je lijdt aan chronische constipatie. Bovendien wordt voor een betere efficiëntie aanbevolen om een grote hoeveelheid water te drinken.
Bij het volgen van een lijnzaadbehandeling wordt sterk aangeraden om veel water te drinken om het risico op significante bijwerkingen te verminderen.
Bovendien is het belangrijk om een overdosis te vermijden, omdat dit vanwege het hoge vezelgehalte darmklachten kan veroorzaken. Je kunt er diarree, winderigheid, misselijkheid of een opgeblazen gevoel hebben.
Rabarber, een laxerend voedingsmiddel bij occasionele constipatie
Iedereen kent dit wel, maar weinig mensen eten het. Ook weten niet veel mensen dat rabarber een ander effect heeft op de darmen. Maar rabarber verbeterd de manier waarop de maag functioneert en stimuleert de verschillende processen die verband houden met de darmtransit. Om deze redenen is het een zeer populair natuurlijk laxeermiddel bij occasionele constipatie en het werkt voornamelijk in de dikke darm.
Bereiding en dosering
Het bereiden van rabarberthee is kinderspel. Ga hiervoor eerst naar de apotheek om 1,5 g gedroogde gemalen rabarberwortels te halen. Breng 200 ml water aan de kook voordat je de wortels toevoegt. Om ervoor te zorgen dat de vloeistof de laxerende eigenschappen van rabarber opneemt, moet je het 10 minuten laten staan op een laag vuurtje.
Voor een kind onder de 10 of een zwangere vrouw zou het beter zijn om een ander alternatief te vinden, omdat dit niet geschikt is voor hen…
Verlicht constipatie met Aloë vera
Naast zijn esthetische uitstraling die erg populair is in woninginrichting, is Aloë vera of Aloë ook een plant met duizend-en-een voordelen. Inderdaad, om verlichting te vinden bij constipatie kun je overwegen om deze plant te kopen. De bladeren zijn samengesteld uit actieve stoffen waarmee je kunt profiteren van de laxerende en verzachtende eigenschappen. Ter hoogte van het blad vinden we over het algemeen latex waaraan het zijn laxerende karakter te danken heeft.
Bereiding en dosering
De latex moet ’s avonds, net voor het slapengaan, inwendig worden ingenomen.
Systematisch gebruik van latex wordt niet aanbevolen. In die zin mag het gebruik van Aloë vera alleen worden gedaan in de context van constipatie die af en toe optreedt.