Waarom een houten tafel maken?

De tafel is het middelpunt van het huis en wordt al eeuwenlang gebruikt om een ​​gezellig moment door te brengen met familie of vrienden, zowel tijdens, voor of juist na het eten. In de loop van de tijd heeft de tafel verschillende vormen en stijlen aangenomen. De modellen die nu worden aangeboden in de winkels kunnen echter soms een onaangenaam detail hebben. Voor een doe-het-zelver, beginner of professional geeft het maken van een eigen houten tafel veel voldoening. Wil jij ook beginnen met het maken van jouw houten tafel? Hier zijn de basisprincipes om te onthouden.

Maak een bouwplan en zaag de materialen uit

Elk bouw- en productieproject moet beginnen met een plan. Met dit laatste kun je van meet af aan de afmetingen en vorm van de houten tafel die je wilt verkrijgen, bepalen. Je kunt je laten inspireren door de tafels die in de winkels staan en te koop zijn om dit plan te maken. Je hebt echter ook de keuze om jouw creativiteit te laten spreken.

Als onderdeel van de realisatie van dit plan zal het nodig zijn om vooraf te definiëren welk gebruik je van deze tafel gaat maken. Is het een keukentafel, een salontafel, een bijzettafel of een grote eettafel? Wat zal de grootte zijn van de ruimte waar je deze in gaat zetten? Welke vorm moet je eindresultaat hebben?

Wanneer het plan is opgesteld dan noteer je de afmetingen die elk onderdeel moet hebben, zodat je niet in de war raakt bij het op maat zagen van de materialen.

De materialen die nodig zijn om de houten tafel te maken variëren afhankelijk van het model dat jij wilt maken. In de basis is voor een model met 4 zijden van vierkante of rechthoekige vorm dit echter nodig:

• een grote houten plank of een paar planken die in elkaar moeten worden gezet om het dienblad te maken,

• 4 houten strips voor de randen van het bord,

• 4 houten planken voor de onderzijde van de tafel,

• 4 houten poten.

Zodra de materialen zijn gekocht ga je verder met het zagen ervan volgens de gewenste vormen en afmetingen die eerder in het plan zijn gedefinieerd. Een decoupeerzaag helpt je deze gemakkelijker te maken.

Monteer het houten tafelblad

De winkels staan tegenwoordig vol met houten tafels in verschillende stijlen. De vorm kan rond of rechthoekig of vierkant of anders zijn, laat bij de realisatie van de tafel jouw creativiteit spreken. Na het kiezen van de materialen die bij je passen moet je doorgaan met de montage.

Begin met het samenstellen van de verschillende elementen waaruit het blad van de tafel bestaat. Als je meerdere planken hebt gekozen om samen te voegen om het tafelblad te vormen, plaats deze elementen dan naast elkaar.

Dan is het nodig om ze te verbinden met een houten of metalen versteviging. De laatste moet een lengte hebben die gelijk is aan die van de breedte van de bovenkant of iets minder voor een betere esthetiek. Gebruik stevige bouten om de versteviging te bevestigen. De maat van de laatste moet kleiner zijn dan de dikte van de bovenkant.

Hoe dan ook, zodra de bovenkant klaar is breng je houtlijm aan op de stokjes. Je kunt ze dan op de 4 randen van het bord plakken, waarbij je uitgaat van een 4-zijdig, vierkant of rechthoekig model. Assembleer de strips voor een uitstekend en goed uitziend resultaat. Gebruik daarna een hoekklem om de strips op hun plaats te houden.

Monteer de onderkant van de tafel en de poten

Om het onderste deel van de tafel te monteren plaats je de bovenkant van de eerder gemonteerde tafel ondersteboven en maak je vervolgens een overtrek over de hele lengte, met een afstand van 5 cm van de rand. Breng lijm aan op de randen van de planken die de onderkant van de tafel vormen en plaats ze op de getekende lijnen.

Je dient ze met de uiteinden tegen elkaar te monteren en een hoek van 90° te creëren, door deze aan het onderste deel van de plank te lijmen. Schroef vervolgens de uiteinden van de planken aan elkaar om ze vast te zetten.

Wat de poten van de tafel betreft, na te hebben gecontroleerd of ze dezelfde afmetingen hebben, ga je verder met schuren voordat je ze op de tafel monteert. Voor de montage moeten de poten worden bevestigd in de hoeken van 90° die worden gevormd door de planken onder de tafel.

Breng lijm aan op de bovenkant van elke poot en plaats ze vervolgens onder het blad, op de 4 hoeken van de onderkant van de tafel. Gebruik schroeven aan beide zijden van de hoek om elke poot aan de onderkant van de tafel te bevestigen.

Afwerking van jouw houten tafel

Als de gebruikte materialen nog niet goed glad zijn gemaakt voor de montage van de tafel, ga dan verder met het volledig schuren met een schuurmachine. Voer het schuren uit met grof schuurpapier, dit om de grote oneffenheden van het hout te behandelen. Ga dan verder met schuurpapier met een medium korrel om onregelmatigheden in de planken aan te pakken. Schuur ten slotte met fijne korrel om het hout perfect glad te maken.

Na het schuren kun je de houten doe-het-zelftafel de stijl en esthetiek geven die bij je past door verf en lak aan te brengen. Wanneer wit wordt gecombineerd met de natuurlijke kleur van het hout, is het resultaat een zeer chique tafel met een Scandinavisch design. Zo kun je het blad wit schilderen en de pootjes goed geschuurd laten in de natuurlijke kleur van het hout.

Een tafel geverfd in donkere kleuren, bijvoorbeeld donkerbruin of zwart, is ook erg elegant en geeft een modern tintje aan de ruimte waarin hij staat. Andere kleuren geven ook warmte aan jouw interieur, dus gebruik deze bij de aankleding ervan met een doek of een tafelkleed, zoals rood of oranje voor kleine tafels voor een eigentijdse stijl, of geel voor keukentafels voor een vleugje frisheid.

Gerelateerd bericht